Skip to main content

Keytorc ve BA-Works Yönetici Ortaklarından Emrah Yayıcı’ının BT haber ‘de yayınlanan röportajından derlenmiş bazı bilgileri aşağıda bulabilirsiniz:

Kitaba geri dönüşler nasıl?

Araştırmalara göre, yazılım projelerinin başarısızlık oranlarının yüzde 55’i gereksinimleri doğru belirleyip, dokümante edip, yönetememekten kaynaklanıyor. Bu nedenle artık iş analistlerine önemli yatırımlar yapılıyor, İş analistlerinin işini nasıl daha sistematik yapabileceği üzerine çalışmalar yapılıyor. Bu kitap onu derli toplu bir biçimde sundu ve tüm dünyada büyük ilgili görerek best seller oldu.

Bu konuda nasıl bir farkındalık var?

Şirketlerde özellikle son 2 yıldır önemli farkındalık doğdu. Bankalar, telekom ve sigorta şirketleri, yani BT yapısı büyük şirketler iş analizi ekiplerine önemli yatırım yaptı. Biz de bu yatırımların içindeyiz. Birçok proje yaptık, danışmanlık verdik, Türkiye’de çalıştığımız 400’e yakın şirket oldu.Eskiden küçük ölçekli yazılım şirketlerinde bu bilinç yoktu. Ama şimdi teknokentlerdeki yazılım şirketlerimize bakın, 10 kişinin en az 3 tanesi iş analisti, 2 tanesi test mühendisi, yani yazılım geliştirmeyi daha metodolojik biçimde yapıyorlar. İş analisti müşteri ihtiyaçlarını anlıyor, tarifi yapıp yazılım ekiplerine devrediyorlar. Test ekipleri de yapının testlerini ve kontrolünü yapıyor. Bu, projelerin başarı oranları arttıkça yatırımın geri dönüşünün ne kadar yüksek olabildiğini şirketlere gösterdi ve böylece iş analistlerine ve test mühendislerine ciddi yatırım yapılmaya başlandı.

İş analizinde nasıl bir teknikle yol almak gerekir?

Stratejimiz; detaydan genele değil de, genelden detaya gitmek. “Biz bir uygulama yapalım, bunu nasıl olsa satarız’ demek yerine, kullanıcı, müşteri ve ihtiyaç odaklı ilerliyoruz. Sektörün, müşterilerin neye ihtiyaçları var, bunun için hangi teknolojik uygulamalardan yararlanılabilir? Bunun aksi bir yöntem, zaman ve paranın boşa harcanması demek.

Yazılım geliştirmede ağırlıklı olarak ne gibi hatalar yapılıyor?

Bazen şirketlerin genel bir yanılgısı oluyor: Dünyada bize en iyi uyabilecek yapıyı bulalım, bunu da her projede uygulayalım. Ancak her projede aynı teknikleri kullanmanız mümkün değil. Dünyadaki en iyi uygulamalara bakıp proje bazlı olarak size en uygun olan yöntemi seçmeniz gerek. Dünyada yazılım geliştirme anlamında iki yaklaşım var: Waterfall (şelale) ve agile (çevik) kavramı. Proje yönetimi, iş analizi, test ve yazılım yöneticilerine projenin başında ciddi görev düşüyor. Bu projede hangi yöntemi kullanmalıyız, otomasyondan nasıl faydalanmalıyız? Bu soruların cevaplarını proje bazlı vermeleri gerek. Yolun başında bu kararı almaları, doğru işleyen bir proje demek. Aksi halde kaos ortaya çıkmaktadır.

BT birimleri test felsefesine açık mı?

Evet, eskiden test için yatırım yapmak lüks olarak görülüyordu. Ama bunun katma değerini gördükten sonra tüm şirketler bu konuya yatırım yaptı. Test ekipleri alaylı olarak test yapmaktan, metodolojik olarak test yapma aşamasına geçtiler, yani ileri seviye test teknikleri kullanmaya başladılar.