Skip to main content

İhtiyacı doğru anlamak ve gereksinimleri belirlemek iş analistinden beklenen en temel görevdir. Bunu en iyi şekilde yapabilmek için doğru soruları sormak gerektiğini biliriz. İyi bir iş analistini öne çıkaran doğru soruları sormanın yanında iş birimlerine daha yaratıcı ve yenilikçi çözümler de sunabilmesidir.

İş Analizinde daha yaratıcı olmak ve daha yenilikçi bir yaklaşım ile yaptığınız işte fark yaratmak için aşağıdaki maddeleri denemenizi öneririz.

Gözlemleyin

İş birimlerinizin, kullanıcılarınızın ihtiyaçlarını gözlemleyin. Onların anlatmadığı farklı noktalar yakalayacaksınız. Bakmak ve görmek farklı şeylerdir. İyi bir iş analistinin bakması yeterli olmaz, ihtiyacı görmesi ve hissedebilmesi önemlidir.

Empati Yapın

Sadece iş birimlerini dinleyen kişi olmayın, kendinizi onların yerine koyarak onların yaşadığı problemi deneyimleyerek farklı açılar yakalayın.

Sabırlı Olun

Sabırlı olmak iş analistinde olması gereken önemli bir erdemdir. Problemleri anlamak ve yenilikçi çözümler sunmak için kararlı ve sabırlı olmanızı gerektirir.

İşinize Eğlence Katın

Farklı düşünebilmek için işinizi farklı metotlarla yapmayı deneyin. Gereksinim toplantılarına post-it’lerle renk katın, ‘6 Thinking Hats’, ‘Affinity Map’, ‘Scketching and Drawing’ gibi yöntemleri deneyin. Gerekirse he zamanki toplantı odanızdan çıkın ve mümkünse farklı bir mekanda iş birimleri ile toplanın.

Prototipleme Yapın

İş birimleri, siz onlara görselleştirilmiş çözümler sunmadan asıl ihtiyaçlarını tarif edemezler. Projenin erken safhasında, gereksinim tanımlama aşamasında onlara çalışır prototipler ya da görsel çizimler sunun ve yorumlarını alın.