Skip to main content

Bir önceki yazımızda, iş analistleri olarak karşılaştığımız zorluklardan bahsetmiştik ve bu zorluklar ile alakalı çözüm önerilerinde bulunmuştuk. Bu yazımızda ise, diğer zorluklardan bahsedeceğiz ve büyük resme bakarak bütün bu zorlukların nasıl üstesinden gelebileceğimizi irdeleyeceğiz.

ZORLUK #3: Noktaları Birleştirmek

İş dünyasında ilişkilendirmemiz gereken, aralarında bağ kurmamız gereken çok fazla konu ve konsept vardır. Özellikle;

  • fikirleri, yeni ve sıradışı kavramlar oluşturmak için farklı fikirler ile
  • iş kollarını, içgörüleri yakalamak için müşteriler ile
  • insanları, bütünsel müşteri deneyimi için servisler ile birleştirmek, ilişkilendirmek gerekmektedir. 

Bu kavramları tek başına ele almak bizleri doğru çözümlere ve sonuçlara götürmeyecektir. Bu kavramlar arasında ilk etapta görünmeyen noktaları birleştirebilmek ve büyük resme ulaşabilmek çok değerli olacaktır.

Peki Bu Noktaları Nasıl Birleştirebiliriz?

Teknoloji her geçen gün gelişiyor. Ancak teknolojiyi tek başına düşünmek yeterli değildir. Benzer şekilde, insanları veya yalnızca deneyimlerini tek başına düşünmek, ihtiyacımız olan fikri üretmemizi sağlamayacaktır. İş Analistleri olarak, beynimizin sağ ve sol tarafları ve bir nesne ile çevresi arasındaki gerçek kesişimi görerek aralarındaki bağlantıları kurmalıyız. Bunu bağlantıları daha yakından bakmakla elde edemeyiz. Bu ancak; büyük resmi görerek, nesnelerin kendi bağlamları ile ilişkilerini anlayarak mümkün olabilir.

“Bakmayı öğrenin. Her şeyin nasıl diğer her şeye bağlı olduğunu fark edin.” Leonardo Da Vinci

Müşterilerle daha çok vakit geçirerek onların sadece isteklerini ve ihtiyaçlarını değil, motivasyonlarını ve tutkularını daha iyi gözlemleyebiliriz. Ancak bu şekilde, doğru şeyi yapma şansımız artar.

ZORLUK #4: Kullanıcılar için Değil, Kullanıcılarla Birlikte Tasarlamak

Geleneksel analiz toplantılarındaki en büyük zorluk, gerçek problemi son kullanıcılarla değil, paydaşlarla sorgulamaktır. Paydaşlar, yalnızca ürün veya işin öncelikleri ile ilgili arzu ettiklerini paylaşan temsilcilerdir. Bu toplantılarda çoğu zaman, kullanıcıların tam ihtiyaçları yansıtılamaz.

Bunun üstesinden gelmek için; paydaşlar, iş analistleri, araştırmacılar, tasarımcılar ve son kullanıcılar bir workshop’ta farklı yaklaşımları, ihtiyaçları ve bakış açıları ile bir araya gelip, problemi hep beraber keşfedip çözümleri de hep birlikte üretmeliler. Birlikte yaratım süreci oluşturmak, kullanıcıları ve tasarımcıları ortak bir amaç için bir araya getirmek için çok güzel bir fırsattır.

Tüm Bu Zorlukların Nasıl Üstesinden Geliriz?

İş Analizi sürecinde karşılaştığımız bu zorlukların üstesinden gelmek için, hangi teknik veya teknik setinden faydalanacağınızı göz önüne alarak paydaşların konuşmasına, düşünmesine ve işbirliği kurmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bu bağlamda hedeflere ulaşmak ve kullanıcı deneyimlerini geliştirmek için; tasarım odaklı yöntemleri iş analizi aktivitelerinde kullanabiliriz.

İşte birkaç ipucu:

  • Geleneksel metotlarla çalışıldığında karşılaşılan zorluklar sebebiyle, artık yeni analiz metodolojileri olan “Design Thinking” ve “Design Doing”e başvurulması gerekmektedir.
  • Ve kullanıcılar İÇİN değil, kullanıcılarla BİRLİKTE tasarlamayı unutmayın!

Tasarım Odaklı İş Analizi yaklaşımı ile ilgili bilgi almak için, BA-Works Stratejik Tasarım Ekibimiz ile de tanışabilirsiniz.