Skip to main content

BA-Works olarak yer aldığımız, bu yıl ikincisi düzenlenen UXistanbul Konferansı’nda, yurtiçi ve yurtdışından katılan konuşmacılar, kullanıcı deneyimi alanında çok değerli paylaşımlarda bulundular.

Kullanıcı deneyiminden bahsederken, bir çok noktada konu iş analistlerinin de yer aldığı süreçlere dokundu. Konferansa keynote olarak katılan Valsplat’ın Kıdemli Kullanıcı Deneyimi Uzmanı Stijn Nieuwendijk, sunumunda kullanıcı odaklı ürün geliştirmek için ilk sorulması gereken sorunun ‘Why’ olması, sonrasında ise sırasıyla ‘Who’, ‘What’ ve ‘How’’ın gelmesi gerektiğini vurguladı. ‘Why”, ürünün geliştirilme ihtiyacının kaynağını ve kullanıcının çözülecek problemlerini analiz etmeye yönlendiren sorudur. Takip eden diğer sorular ise hedeflenen kitle ve ihtiyaçların belirlenmesi, gereksinimleri karşılayacak çözümün tasarlanması konusunda yön gösterir.

Nieuwendijk’in sunumunda değindiği bu yaklaşımın, İş Analizi eğitimlerimizdeki yaklaşımımız ile paralel olduğunu görüyoruz.

Stijn Nieuwendijk

Stijn Nieuwendijk – Valsplat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konferansın Pınar Cinali tarafından modere edilen panel bölümünde ise Garanti Teknoloji’den Ömer Arı, Intertech’ten Ceyda Güzel, Arçelik’ten Özgür Mutlu Öz ve Tübitak’tan Yavuz İnal ile kullanıcı odaklı ürün geliştirme yaklaşımının kurum kültürüne nasıl yerleştirilebileceği detaylarıyla tartışıldı.

UXistanbul Panel "Kurumsal Kültür İçinde UX"

UXistanbul Panel “Kurumsal Kültür İçinde UX”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizasyonlarında, UX aktivitelerinden sorumlu ekipler barındıran kurumlarda, bu ekiplerin yeterli desteği sağlayıp sağlamadıkları ise panelin en çok merak edilen konularından biri oldu. Panelistlerin bu konudaki yaklaşımları ise kurumlarda UX bilincinin yerleşmeye ve ekipler kurulmaya başlanmasına rağmen, Kullanıcı Deneyimi konusunun projeye katkı sağlayan tüm paydaşlar tarafından aynı önemle ele alınması gerektiği yönündeydi.

Panelistler, kullanıcı odaklı ürün geliştirme konusunda özellikle iş analistleri ile çok yakın çalıştıklarını, tanımladıkları kullanılabilirlik standartları ve organize edilen eğitimler ile kurum içinde bu bakış açısını kazandırmaya çalıştıklarını vurguladılar.

İş Analizi ve Kullanıcı Deneyimi tasarım süreçlerinin odak noktası “kullanıcı” olduğu için, İş analistlerinin UX konusuna eğilmelerinin ve analizlerinde Persona, Use Case, User Story, Storyboard, Mind Mapping gibi teknikleri kullanmalarının oldukça kritik olduğunu yeniden görmüş olduk.

Konferans açılış konuşmasında UXservices Yönetici Ortağı Barış Sarıalioğlu tarafından lansmanı yapılan Türkiye’de bu anlamda yapılan ilk çalışma olan Turkey User Experience Report ise UXservices web sitesinden download edilebilir.