Skip to main content

İş analizi sürecinde, iş ihtiyaçlarını belirlemek için yapılan gereksinim tanımlama aktivitelerinde çeşitli tekniklerden faydalanabilmektedir. Son dönemlerde Blind Side (Kör Nokta) olarak adlandırılan bu teknik özellikle oyunlar ile iş geliştirme yaklaşımında kullanılan tekniklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Blind side tekniği, Alman psikologlar Joseph Luft ve Harrington Ingham tarafından kişilerin kendileri ve çevresindeki diğer kişilerle olan ilişkilerini daha iyi anlamalarını ve yönetmelerini sağlamak amacıyla geliştirilen Johari Window tekniğinden esinlenerek Sunni Brown tarafından geliştirilmiştir ve Gamestorming adlı kitabında bir oyun tekniği olarak yer almıştır. Kullanım amacı ise organizasyonel başarı sağlamak amacıyla herhangi bir konudaki bilinmeyeni ortaya çıkarmaktır. 

unknown-known

From Gamestorming: A Playbook for Innovators, Rulebreakers, and Changemakers

Gereksinim toplama ve önceliklendirme aktivitelerinizde üzerinde tartıştığınız fakat sonuca varamadığınız ya da açık noktaların olabileceğini düşündüğünüz durumlarda takımınız ile birlikte bu oyunu deneyebilirsiniz.

Gereksinim Analizinde Blind Side Tekniği Nasıl Uygulanır?

Oyunun amacı projelerinizde net olan ve olmayan konuları ortaya çıkararak net olan gereksinimlerin önceliklendirmesini kolayca yapmak ve net olmayanların da ortaya çıkarılmasını sağlamaktır. Bu teknik ile her bir gereksiniminizi ayrı ayrı post-it’lere yazarak temelinde alttaki 4 ana başlıklar altında gruplamanız önerilmektedir.

  • Known – Known
  • Known – Don’t Known
  • Don’t Known – Known
  • Don’t Known – Don’t Known

Known-Known Gereksinimler: Bu kategorideki gereksinimleriniz, müşterilerinizin ihtiyaçlarını yansıtan ve çözümü ile ilgili bilgiye ve teknolojiye sahip olduğunuz, planlamasının kolayca yapılabileceği gereksinimlerdir.

Known – Don’t Known Gereksinimler: Bu kategorideki gereksinimleriniz, müşterilerinizin ihtiyaçlarını yansıtan fakat çözümü konusunda detaylı analiz ve çalışma gerektirecek olan gereksinimlerdir. Planlama yapılırken bu durum göz önüne alınmalı ve bilinmeyen nokta kalmaması için gerekli analiz ve tasarım çalışmaları planlanmalıdır.

Don’t Known – Known Gereksinimler: Bu kategorideki gereksinimlerinizin ‘Kör Nokta’ olarak da adlandırılabilecek olup, iş birimlerinizin gerçek ihtiyaçlarını yansıtan, yeterli seviyede analiz yapılmadığı ya da belki de doğru sorular sorulmaması sebebiyle zamanında iş birimlerinizden alamadığınız gereksinimlerdir ve genellikle proje sonunda CR (değişiklik talebi) olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu gereksinimler projenin başında ortaya çıkarılması ve dikkatle ele alınması gerekmektedir.  

Don’t Known – Don’t Known Gereksinimler: Müşterilerinizin ve sizin bilmediğiniz, tanımlanmamış olan gereksinimlerdir. Temelinde müşterilerinizin ihtiyaçlarını yansıtır fakat özünde müşterileriniz de böyle bir ihtiyaçlarının olduğunun farkında değildir. Yaratıcı çözümler ve ürünler genellikle bu gereksinimlerin ortaya çıkartılması ile geliştirilmektedir.