Skip to main content

BA-Works tarafından düzenlenmekte olan İş Analizi Konferansı BAistanbul’un, bu yıl 5.’si düzenlendi. BAistanbul, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da geniş bir katılım ile gerçekleşti.

İş analizi alanında bölgenin tek uluslararası kapsamlı etkinliği olan BAistanbul’da bu yıl farklı sektörlerden 450’ye yakın sayıda katılımcı yer aldı. “Business Ops: Next Generation Business Analysis” temasıyla gerçekleşen konferansta; Agile İş Analizi, Design Sprint, Tasarım Odaklı Düşünme, DevOps, Sensemaking, Dijital Dönüşüm gibi birçok farklı konsept, zengin bir içerikle ele alındı. 

Ana sponsorluğunu Intertech’in üstlenmiş olduğu BAistanbul’un, teknoloji sponsoru ise Samsung oldu; konferans IIBA, UXpressia, Optimist ve European Business Analysis Day’in de destekleriyle gerçekleşti. 

BAistanbul, BA-Works yöneticilerinden Emrah Yayıcı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Emrah Yayıcı, “Sense-making for Transformation Teams” başlıklı konuşmasında; The Institute for the Future tarafından 2020 yılında iş hayatında başarı için gerekli olacak en önemli yetkinlik olarak gösterilen Sense-making pratiği üzerinde durdu. Varoluş felsefesine atıfta bulunduğu konuşmasında çalışanların kendisine “Ben Kimim?” sorusunu sordurdu. Organizasyonel dönüşümlerde “sense-making”in, süreçte ortaya çıkan kaotik ve belirsiz durumlarda çalışanların yaklaşımını nasıl geliştirdiğinden, bunun için gerekli olan yetkinliklerden ve uygulama aşamalarından bahsetti. 

Açılış konuşmasının hemen ardından IIBA’in CEO’su Ken Fulmer “BA Digital Skills Evolution” başlıklı konuşmasıyla söz aldı. Ken Fulmer konuşmasında yeni nesil iş analizi trendlerinden bahsetti ve yeni gelişmelere yoğunlaştı. Focus gruplar şeklinde müşterilerle daha yakın temas edileceğinden, iş analizinin siber güvenlik ile ilişkisinden bahsederken; bir de agile dönüşüm gibi dönüşüm süreçlerinde iş birliği sürekliliğinin sağlanmasının ve projenin sahiplenilmesinin önemine değindi. Özellikle üzerinde durduğu gelişmelerden biri de iş analizinde “data” analizinin daha fazla ön plana çıkacağı oldu. Şimdilerde gereklilik konusunda alt sıralarda gözüken data analizinin; birkaç yıl içerisinde işbirliği, gereksinim analizi gibi başlıkları geçerek ilk sıraya yerleşeceğini vurguladı ve data analizi konusunda IIBA’in çalışmalarından söz etti.

Ken Fulmer’ın ardından sahne alan goCX’in CEO’su Michel Stevens ise “Business as Unusual: Harnessing the Power of Design Sprints” isimli konuşmasında keyifli örnekleri ile iş hayatında bakış açımızı genişletmenin önemine değindi. Müşterilerimizi, çalışanlarımızı ve işimizi yeniden tanımlamamız ve onlara farklı bir gözle bakmamız gerektiğinden bahsetti. Kendisine müşteriden ziyade; hayran kitlesi yaratan başarılı şirketlerden örnekler sundu. Bu şekilde yaptığımız işlerden farklı sonuçların doğabilmesine olanak sağlayabileceğimizi vurguladı.

Andrej Gustin ve Jaka Oman ise Lego Serious Play Metodolojisinden bahsetti. Dokümantasyona yeni bir soluk getirdiklerinden ve uzun metinleri nasıl daha görsel ve grafiksel anlattıklarından bahsettiler. Bu canvas’ta süreçleri hangi kriter ve başlıklara indirgeyerek yürüttüklerini ve bu başlıkların içeriklerinin ne olduğunu detaylandırdılar. Lego’ların, bu çalışmalarda nasıl yanlarında olduğunu anlattılar ve örnekler sundular.

BAistanbul daha sonra workshoplar ve paralel oturumlar ile devam etti. 5 workshop ve paralel oturumlar aynı anda gerçekleşti.

BA-Works’ten Bahattin Emre Özdemir ile Meltem Umutlu “Gamified Elicitation and Business Origami”, 

UXservices’tan Besim Kosova ile Örsan Tülüce “User Research in Product Development”, 

Jaka Oman ve Andrej Gustin “Experiencing ‘Digital Solution Design Canvas’ Using the Innovative LEGO® SERIOUS PLAY® Methodology”, 

Sony Electronics’ten Reydan Cankur “Behavior Driven Development” ve 

Natallia Iskortseva ile Emrah Yayıcı da “Design Thinking Workshop Inspired by Spirituality” workshop’larında sektörde gündem olan farklı konular üzerinden katılımcılar ile interaktif bir biçimde çalışma imkanı buldular. 

Paralel oturumlarda ise ilk olarak Garanti’nin Software Delivery Manager’ı Erhan Hatem “Business Analysis with Data Analytics”,

Ardından ACM’in Yönetici Ortaklarından Ahmet Akdağ ile Agile Coach’u Barış Özcan “Enterprise Portfolio Management in Agile – Garden Party”,

Son paralel oturumda ise Doğuş Teknoloji’nin Yazılım Geliştirme Grup Müdürü Çiğdem Örer “DevOps Compatible with Business Goals” başlıklı konuşmalarını yaptılar. 

Konferans daha sonra BA-Works’ün Yöneticilerinden Pınar Cinali’nin “BusinessOps: From Strategy to Execution” temalı konuşmasıyla devam etti. Cinali konuşmasında DevOps süreçlerinde iş analizinin gerektiği önemi görmediğinden bahsetti. Bu süreçlerde iş analizinin oynadığı büyük role vurgu yaparak, BusinessOps kavramının nasıl doğduğunu anlattı.

Etkinliğe IIBA’den katılan bir başka konuşmacı ise IIBA’in Bölge Yöneticisi Victoria Cupet oldu. Victoria, “Humanizing Project” başlıklı konuşmasında; iş dünyasında çalışanların duygu ve karakterlerinin proje üzerindeki etkilerinden bahsetti. Kişilerin, hayatları boyunca beyinlerinin farklı yönlerini geliştirdiklerinden ve ihtiyacı anlama veya karar verme gibi temel yeteneklerin kaynaklarının neler olduğundan bahsetti. İletişimin iş hayatındaki öneminden ve farklı iletişim tarzlarından keyifli örnekleri ile projelerdeki “insani” dokunuşlara değildi.

Konferansın son Keynote konuşmacısı Rockstar CX’ten James Dodkins oldu. James gitarıyla yaptığı sahne şovunun ardından; “Rules for Rockstars” keynote’unda, Rockstar CX’te projeleri yürütürken neleri dikkate aldığından örneklerle söz etti. Farklı olmanın ve yeniyi yaratmanın vurgusu ile, konuşmasını yine seyircileri de dahil ettiği bir gitar şovu ile sonlandırdı.

Konferansa katılan tüm konuşmacılarımıza ve katılımcılarımıza çok teşekkür ederiz!

Konferans fotoğraflarına buradan ulaşabilirsiniz.

BAistanbul 2020’de görüşmek dileğiyle…