Skip to main content

Keşke sihirli bir değnek olsa ve sıfırdan bir ürünü çok kısa sürede çıkararak müşterilerin nasıl tepki vereceğini anlayabilsek… İşte karşınızda bu sihirli araç; Design Sprint. Ne olduğunu, ne işe yaradığını, öncesinde neler yapılması gerektiğini bu yazımızda inceleyelim:

Design Sprint Nedir?

Design Sprint, yeni bir ürün geliştirmek ya da mevcut ürün üzerinden değişiklik yapmak için kullanılan, tasarım, prototip oluşturma ve müşterilerle test edilmesi aşamalarını kapsayan 5 günlük bir süreçtir. Design thinking, inovasyon ve stratejinin verimli bir harmanıdır. Aylarca sürecek çalışmayı birkaç güne sığdırarak, sorunlar üzerinde yaratıcı çözümler geliştirmeniz için adım adım ilerleme yöntemi sunar.

Jake Knapp tarafından Google Ventures’da geliştirilmiş ve yüzlerce start-up üzerinde denenmiştir. AJ & Smart firması çatısı altında Design Sprint eğitimleri ve danışmanlığı verilmektedir. Ortağı John Zeratsky ile birlikte Design Sprint (Solve Big Problems and Test New Ideas in Just Five Days) kitabını yazmıştır.

Neden İşe Yarar?

  • Belirli ve net tariflenmiş adımları vardır. En sabit fikirli kişiye bile merak hissettirecek kadar kuvvetli bir araçtır.
  • Yalnızca bu probleme ya da sürece odaklanılmış birkaç gün geçirildiği için farklı konular arası geçiş sırasında yaşanabilecek kayıp zamanlar, yeniden odaklanma problemleri yaşanmaz.
  • Katılımcıların tamamının katkıda bulunmasını sağlar. Böylece herkesin sesi duyulmuş, fikri alınmış olur.
  • Design Sprint’in sonunda somut bir ürün çıktığı için gerçekçi bir geribildirim alarak sonraki adımlar daha etkin tasarlanabilir.
  • Design sprint süreci modülerdir. Kitapta ve ilk başta tasarlanan akışta, 5 gün olarak verilse de uzaktan çalışma ile birlikte katılımcıların uzun süre konsantrasyonlarını sağlamak zor olduğu için revize edilerek daha kısa workshoplar düzenlenebiliyor.

Başlamadan Önce Yapılması Gereken Hazırlıklar

Workshopların öncesinde yapılması gereken planlar, belirlenmesi gereken bazı kişiler var. İşte kontrol listesi:

  • Kolaylaştırıcı: Tüm süreci ilerleten bir kolaylaştırıcıya ihtiyaç var. İş analistleri olarak bu görevi hakkıyla yapabiliriz.
  • Ön Hazırlık: Çalışılacak ürün ile ilgili vizyon, önceden olan bir ürün ile yaşanan problemler, ihtiyaçlar, beklentiler, varılmak istenen yer kısaca konuşulur. Bu sayede, hem ürün hem de katılımcılar açısından doğru katılımcı kitlesi de belirlenmiş olur.
  • Katılımcıların Belirlenmesi: Workshop düzenlerken en önemli adımdır. İlişkili olan bölümlerden katkı sağlayabilecek kişilerle çeşitlilik sağlanmalıdır. Örneğin, pazarlama, ürün geliştirme, finans, tasarım, müşteri ilişkileri gibi bölümlerden katılımcılar olmalıdır. Özellikle prototipi hazırlayacak kişilerin bu ortamda olması hız açısından fayda sağlar. Fasilitasyonu yapacak kişinin kapsayıcılığı sağlayabilmesi için 4–9 kişi arasında olması uygundur. Eğer daha fazla katılımcı varsa, farklı gruplara ayrılarak çalışmalar ilerletilmelidir. Uzaktan çalışma yapılıyorsa online toplantı araçlarının “breakout room” özelliği ile bu ayrışma sağlanabilir.
  • Karar Verici (Decider): Tüm süreci ilerletirken, ihtiyacı anlatabilecek, gerektiği noktalarda yönlendirme yapabilecek, ürünün vizyonunu bilen ve son noktaları koyacak ‘Uzman’ birisine ihtiyaç var. Bu kişi ürün sahibi de olabilir; hiyerarşik olarak ürünün yoluna karar verecek olan kişi de olabilir. Workshop öncesinde belirlenmeli ve kendisi ile bu konuda anlaşılmalıdır.
  • Malzemeler: Workshopları yüz yüze ilerletecekseniz, ihtiyacınız olan bazı malzemeler var: Birkaç adet A5 kağıt, herkes için en az bir kalem, olmazsa olmazımız bolca post it, önceliklendirmede kolaylık sağlaması için birkaç renk nokta post it ve yapıştırıcı (uhu ya da bant)
  • Uzaktan Çalışma Araçları Template Hazırlığı: Workshopları uzaktan yürütecekseniz, Miro, Mural gibi çalışmayı kolaylaştıran boardlarda kendi şablonunuzu oluşturabilir ya da AJ & Smart’ın verdiği board örneğini kullanabilirsiniz.
  • Zaman Planlaması: Design sprint içerisinde her gün ne yapılacağı net olarak bellidir ancak yukarıda da bahsedildiği gibi, zamanla, değişen koşullara göre güncellenmiştir. Bu sebeple, kaç günlük yapılacağı ve o günlerdeki adımların detay zaman planlaması gerçekçi bir şekilde yapılmalıdır. Workshop sırasında bu plana sadık kalınmalıdır; aksi halde design sprint içerisinde hedeflenen çıktıya ulaşılamayabilir.
  • Motivasyon ve Süreci Kısaca Anlatan Bir Bilgilendirme: Katılımcıların, keyifli geçen bu birkaç gün içinde neler yapacaklarını ve ne hedeflendiğini anlatan kısa bir bilgilendirme yazısı göndererek motive olmalarını sağlayabilirsiniz. Böylece, o gün gelmeden karşılaşacaklarına hazır olacaklarından, belirsizliğin getirdiği endişe duygusu olmayacağı için kendilerini daha rahat hissederek daha fazla katılımcı olabilirler.

Design Sprint’i adım adım nasıl uygulayabileceğinizi bir sonraki yazımızda bulabilirsiniz.

 

 

Gizem Cildan

İş Analizi ve Süreç Tasarımı Kıdemli Uzmanı / PO, Content Writer at BA-WORKS

Ford Otosan

 

Leave a Reply