Skip to main content

Teknoloji ve dolaylı olarak kültürün dönüşümü hayatın her alanına olduğu gibi iş dünyasına da dokunuyor. Bu dokunuş genel yönetimsel fonksiyonlar ya da teknolojik altyapı üzerinden doğal olarak gerçekleşse de, kurumlar için en hayati bileşen olan insan faktörü üzerine çalışan İK’yı ve İK’nın geleceğini yeniden belirliyor.

Geçmiş deneyimler ve kabullenilmiş durumlar üzerinde yükselen birçok yapı bu dönüşüm rüzgarından payını alırken, İK başlığı altında tartışılan konulardan biri diğerlerine kıyasla oldukça yeni ve güçlü bir anlayışı işaret ediyor: Çalışan Deneyimi (EX).

Çalışanı merkeze alan ya da bu konuda eğilimleri olan her kurum, Çalışan Deneyimi’ni sözel olarak da olsa günlük hayatına dahil etse bile, bu iki sözcüğün tam olarak neyi ifade ettiğinden emin olamıyor. Çalışan Deneyimi’ni iyileştirmeyi ya da sıfırdan tasarlamayı gelecek planları içine almadan önce, iki sıradan sözcükten oluşan bu sıra dışı yaklaşımın aslında ne olmadığını anlamak gerekiyor.

Çalışan Deneyimi ofislerin ve her türden fiziksel çalışma alanlarının yeniden yapılandırılması, kurum içi iletişimin kurgulanması ya da işe alım/oryantasyon/performans yönetimi gibi İK süreçlerine teknoloji implementasyonu değildir.

Çalışan Deneyimi ofis ortak alanlarına yerleştirilmiş bir hamak, iş çıkışında ücretsiz faydalanabileceğiniz bir spor salonu ya da iş seyahatleriniz için kullanabileceğiniz bir ön ödemeli kart değildir.

Çalışan Deneyimi doğru yeteneklere ulaşmak, onları ikna etmek ve şirketinizde tutmak için harcayacağınız bir İşveren Markası yaratma enerjisi de değildir.

Çalışan Deneyimi bunlardan herhangi biri değildir. Belki şunu diyebiliriz; Çalışan Deneyimi bunların tümünü ve çok daha fazlasını ifade eder.

Çalışan Deneyimi, belirlenmiş iş hedeflerine ulaşılmak istenen yolda en önemli güç olan “çalışan”ların; günlük çalışma rutinlerini, gelecek kaygılarını, iş ilanınızı ilk gördükleri anı, işten ayrılışlarını, bazen emekliliklerini ve saymakla bitmeyecek uzun bir deneyimler bütününü ifade eder. Bu bütünü tasarlamak için doğru araçları ve tasarım odaklı çalışan deneyimi metodolojilerini kullanmak ise elbette biz Çalışan Deneyimi (EX) Tasarımcılarına düşer.

Ceren Özlem Özbağcı
BA-WORKS