Skip to main content

is-analizi-dokumanlari-infografik

  1. Yalın Olun (Be Lean)
    Yazılımcılara okumayacakları uzun analiz dokümanları vermeyin. Analiz dokümanlarını fonksiyonel gereksinimleri, fonksiyonel olmayan gereksinimleri (performans, kullanılabilirlik, güvenlik,v.b.), iş kuralları (business rules) ve varsayımları maddeler halinde net bir şekilde içerecek şekilde hazırlayın.
  2. Teknik Gereksinimleri Ayırın (Separate Techical Requirements)
    Teknik sistem gereksinimleri (tablo yapıları, veri sözlüğü, web servisleri,…)  iş analizi dokümanından ayrı bir teknik analiz dokümanı içerisinde yer almalıdır. Aksi takdirde iş birimleri review (gözden geçirme) ve sign off (onay) sürecinde iş analizi dokümanlarını anlamayacak ve okumayacaklardır.
  3.  İzlenilebilirlik’e Dikkat Edin (Requirements Traceability)
    Analiz sürecinin en başında kapsam dokümanını (vision & scope document) hazırlayın ve proje boyunca tüm fonksiyonel gereksinimleri kapsam dokümanındaki iş gereksinimleriyle eşleştirin (requirements traceability). Bu sayede kapsam kaymalarını engelleyin.
  4. Kullanıcı Odaklı Olun (Be User Centered)
    İş analizi dokümanlarında gereksinimleri belirlerken “sistem özellikleri ne olmalı?” sorusu yerine “hangi kullanıcı ihtiyaçlarını nasıl karşılarım?” sorusunun cevabına odaklanın.
  5. Detay Seviyesine Dikkat Edin (Allign Detail Level of Requirements by Project Type)
    Her projede aynı detay seviyesinde analiz dokümanı hazırlamaya çalışmayın. Büyük projelerde analiz dokümanlarını detayları içerecek şekilde hazırlayın. Küçük bakım / geliştirme işlerinde dokümantasyonu minimum seviyede tutun.

İş analizi konularında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: http://www.ba-works.com/